SAJTÓKÖZLEMÉNY
Komplex, moduláris, vegyszermentesen működő, helyszíni kezelést nem igénylő
komplex vízkezelő berendezés létrehozása és kommunikációs hálózatba kapcsolása
elsősorban hátrányos helyzetű kis közösségi alkalmazásokra
Pályázat kódja: 2018‐1.1.2‐KFI‐2018‐00122
Támogatási összeg: 278 millió Forint
Fejlesztésben résztvevő partnerek: Agrometál‐Food‐Tech Élelmiszer és Gépészeti Kft,
S‐Metalltech 98 Kft.
Ahogy a címben említésre került Magyarországon kerül kifejlesztésre egy forradalmian új, a világ bármely részén használható víztisztító rendszer.
A projekt tárgyát képező és a kutatás fejlesztési munka eredményeként létrejövő víztisztító berendezés és rendszer megépítését ismert, a világban létező konkrét igények kielégítése indukálta: 2018.02.01.-i MTI hír szerint az ivóvíz minőségének javítását és a hozzáférés bővítését kezdeményezte az Európai Bizottság. A javaslat értelmében javítani kell az ivóvíz minőséget és az ivóvízellátás biztonságát, továbbá bővíteni kell a hozzáférést mindenki, különösképp a veszélyeztetett, marginalizált csoportok számára. Ez a gyakorlatban egyebek mellett azt jelenti, hogy nyilvános helyeken fel kell állítani egészséges ivóvizet biztosító berendezéseket, és folyamatosan tájékoztatni kell a lakosságot a víz minőségéről.
Mindemellett ösztönözni kell a közigazgatási szerveket és a középületeket az ivóvízhez való hozzáférés biztosítására. Saját tapasztalataink és az elérhető információk alapján úgy látjuk, hogy kisméretű, könnyen szállítható, kezelésmentesen működtethető, szegényes infrastruktúrájú helyeken is működő, az adott hely vízminőségéhez illeszthető komplex víztisztító berendezések nem csak Európában, hanem Ázsiában és Afrikában is piacképesek, főként a fentebb felsorolt szempontok, EU irányelvek alapján. A projekt az Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Iroda által biztosított fejlesztési alapból kerül megvalósításra.
GINOP-2.1.2-1-4-16-2018-00559
„Innovatív, kis és nagyüzemekben egyaránt alkalmazható gépi berendezés kifejlesztése ultrapasztőrözési technológia megvalósítására,
a tej, tejszármazékok és egyéb élelmiszeripari folyadékok természetes íz anyagának megőrzésével”
Innovatív gépi berendezés kifejlesztése ultrapasztőrözési technológia megvalósítására
az Agrometál Food Tech Kft-nél
A K+F projekt keretein belül, kifejlesztésre került egy univerzális pasztőröző berendezés, ami a kitűzött céloknak megfelelően, egy innovatív új megközelítése a folyékony élelmiszerek hőkezelésének.
A berendezés műszaki kialakítása lehetővé teszi a feldolgozási teljesítmény optimalizálását 1500 Liter/óra kapacitástól 15000 Liter/óra kapacitásig. A berendezés vezérlése teljes mértékben automatikus, a folyamat végrehajtásához nincs szükség emberi beavatkozásra. A kívánt hőkezelési hőmérsékletet az automatika vezérlése szabályozza, biztosítva a maximális termelékenységet és kiváló minőséget.
Az ultra magas hőmérsékleten végzett hőkezelés elpusztítja a patogén mikroorganizmusokat, amelyek megbetegedéseket okozhatnának az emberi szervezetbe kerülve. A kifejlesztett technológia és a hozzá tartozó berendezés alkalmas olyan hőkezelés megvalósítására mely nem okoz rossz ízélményt, ugyanakkor a hosszú eltarthatóságát biztosítani tudja. A K+F kutatásaink eredményeként megvalósuló berendezés főleg a fejlődő országokban alkalmas lehel az élelmiszerlánc biztonságosabbá tételére, gyengébb minőségű alapanyagok felhasználására. Ismert, hogy Közel-Kelet. India, Pakisztán vagy az afrikai országok milyen erőfeszítéseket tesznek a FAO segítségével a népélelmezés korszerűsítésének kiterjesztésére, azonban tapasztalataink szerint a tejtermelés és tárolás, valamint feldolgozás során a gyenge minőségű alapanyag hagyományos berendezéseken feldolgozhatatlanná válik. A fejlesztés során mindazokat az UHT pasztőrözésnél előforduló ráégéseket, lerakódásokat meg tudtuk szüntetni, amelyek megakadályozták a 8-10 órás folyamatos működét és egyben felelősek voltak a kellemetlen illat és ízhatásért a végtermékekben.
Ahogy a címben említésre került Magyarországon kerül kifejlesztésre egy forradalmian új, a világ bármely részén használható víztisztító rendszer.
A projekt tárgyát képező és a kutatás fejlesztési munka eredményeként létrejövő víztisztító berendezés és rendszer megépítését ismert, a világban létező konkrét igények kielégítése indukálta: 2018.02.01.-i MTI hír szerint az ivóvíz minőségének javítását és a hozzáférés bővítését kezdeményezte az Európai Bizottság. A javaslat értelmében javítani kell az ivóvíz minőséget és az ivóvízellátás biztonságát, továbbá bővíteni kell a hozzáférést mindenki, különösképp a veszélyeztetett, marginalizált csoportok számára. Ez a gyakorlatban egyebek mellett azt jelenti, hogy nyilvános helyeken fel kell állítani egészséges ivóvizet biztosító berendezéseket, és folyamatosan tájékoztatni kell a lakosságot a víz minőségéről.
Mindemellett ösztönözni kell a közigazgatási szerveket és a középületeket az ivóvízhez való hozzáférés biztosítására. Saját tapasztalataink és az elérhető információk alapján úgy látjuk, hogy kisméretű, könnyen szállítható, kezelésmentesen működtethető, szegényes infrastruktúrájú helyeken is működő, az adott hely vízminőségéhez illeszthető komplex víztisztító berendezések nem csak Európában, hanem Ázsiában és Afrikában is piacképesek, főként a fentebb felsorolt szempontok, EU irányelvek alapján. A projekt az Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Iroda által biztosított fejlesztési alapból kerül megvalósításra.
„Innovatív, kis és nagyüzemekben egyaránt alkalmazható gépi berendezés kifejlesztése ultrapasztőrözési technológia megvalósítására,
a tej, tejszármazékok és egyéb élelmiszeripari folyadékok természetes íz anyagának megőrzésével”
Innovatív gépi berendezés kifejlesztése ultrapasztőrözési technológia megvalósítására
az Agrometál Food Tech Kft-nél
A kedvezményezett neve: AGROMETÁL-FOOD-TECH ÉLELMISZER ÉS GÉPÉSZETI KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG
A projekt címe: TEJ TÁROLÁSÁRA ALKALMAS ULTRAPASZTŐRÖZÉSI TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉSE A TERMÉSZETES ÍZANYAGOK MEGŐRZÉSÉRE
A szerződött támogatás összege: 156,06 MILLIÓ FORINT
A támogatás mértéke (%-ban): 44,999%
A projekt tartalmának bemutatása:
A K+F projekt keretein belül, kifejlesztésre került egy univerzális pasztőröző berendezés, ami a kitűzött céloknak megfelelően, egy innovatív új megközelítése a folyékony élelmiszerek hőkezelésének.
A berendezés műszaki kialakítása lehetővé teszi a feldolgozási teljesítmény optimalizálását 1500 Liter/óra kapacitástól 15000 Liter/óra kapacitásig. A berendezés vezérlése teljes mértékben automatikus, a folyamat végrehajtásához nincs szükség emberi beavatkozásra. A kívánt hőkezelési hőmérsékletet az automatika vezérlése szabályozza, biztosítva a maximális termelékenységet és kiváló minőséget.
Az ultra magas hőmérsékleten végzett hőkezelés elpusztítja a patogén mikroorganizmusokat, amelyek megbetegedéseket okozhatnának az emberi szervezetbe kerülve. A kifejlesztett technológia és a hozzá tartozó berendezés alkalmas olyan hőkezelés megvalósítására mely nem okoz rossz ízélményt, ugyanakkor a hosszú eltarthatóságát biztosítani tudja. A K+F kutatásaink eredményeként megvalósuló berendezés főleg a fejlődő országokban alkalmas lehel az élelmiszerlánc biztonságosabbá tételére, gyengébb minőségű alapanyagok felhasználására. Ismert, hogy Közel-Kelet. India, Pakisztán vagy az afrikai országok milyen erőfeszítéseket tesznek a FAO segítségével a népélelmezés korszerűsítésének kiterjesztésére, azonban tapasztalataink szerint a tejtermelés és tárolás, valamint feldolgozás során a gyenge minőségű alapanyag hagyományos berendezéseken feldolgozhatatlanná válik. A fejlesztés során mindazokat az UHT pasztőrözésnél előforduló ráégéseket, lerakódásokat meg tudtuk szüntetni, amelyek megakadályozták a 8-10 órás folyamatos működét és egyben felelősek voltak a kellemetlen illat és ízhatásért a végtermékekben.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.09.15.
A projekt azonosítója: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00559